A három az öt és a hétévesek ünnepe

 

    Japánban közismert, hogy az emberek életében nagyon fontos szerepet tölt be a hagyományokhoz és a szabályokhoz való ragaszkodás. A három az öt és a hétéves gyerekek megünneplése szintén a régre nyúlik vissza és nem mentes a vallási vonatkozásoktól sem.

A Sichi-Go-San ünnep a 3 és 7 éves lányok és a 3 és 5 éves fiúk ünnepe, amit november 15.-én tartanak meg. Mivel ez nem munkaszüneti nap, ezért általában a legközelebbi hétvégén ünneplik meg. Ez a hagyomány egészen a Heian korig( 749-1185) nyúlik vissza. A nemesek megünnepelték gyermekeik „ közép-gyermekkor”-ba lépését ugyanis a Kelet- Ázsiai számmisztikában a hármas, ötös és hetes szám szerencsésnek számít. A középkorban úgy tartották ezek a korok mérföldköveknek számítanak a gyerekek életében. A szamuráj-korszakban a gyerekeknek születésüktől fogva leborotválták a haját, egészen 3 éves koráig. Amikor ezt a kort elérte, csak akkor hagyták, hogy kinőjön a hajuk. ezért„ Kamioki” névvel illették a háromévesek ünnepét.
Ötévesen a fiúknak ez az első alkalom, hogy hakamát viselnek(„hakamagi-no-gi”)

hétévesen pedig a lányok először kötik meg obival a kimonójukat, zsinór helyett.(„obitoki-no-gi”)
Hogyan is változott ez az ünnep a japánok történelme során?
A nemesek után a szamuráj rétegre is átszállt a gyerekek megünneplése. A Meiji- kor idejére pedig már a közember is megtartotta ezt az ünnepet. A fiúk hakamát viselnek a lányok pedig kimonót és obit vesznek fel. Ezután a család elmegy egy Sintó szentélybe, ahol az istenek előtt köszönetet mondanak jó egészségben lévő gyerekeikért és a gonosz, ártó szellemeket űzik el, illetve hosszú egészséges életet kérnek.

IMG_19471-768x1024shichi-go-san-3

Jelenleg a lányok úgynevezett hifu-t (bélelt mellényt) is viselnek a kimonójukkal együtt. Illetve a nyugati típusú ünneplő ruha is egyre gyakoribb. Egy viszonylag modern szokás az ünneppel kapcsolatban a fényképezés. Ez a nap úgy is ismert, mint a nap, amikor fényképeket csinálunk a gyermekről.
Ezen a napon a gyerekek, úgynevezett Chitose Ame nevű édességet kapnak, ami szó szerinti fordításban „ ezer év édesség”. Ez egy hosszú, vékony fehér és piros színű édesség, ami az egészséges növekedést és a hosszú életet szimbolizálja. Darumadárral és teknősbékával díszített táskában van, ami szintén a hosszú életet szimbolizálja Japánban. Maga az édesség egy vékony ehető rizspapírba van csomagolva, amit még egy régi japán mondás is díszít:
„Tsuru wa sennen, kame wa mannen” (A daru ezer évig él, a teknős tízezer évig.”) Bambusz rajzot is láthatunk még raja ez a jó szerencse szimbóluma.

Itt látható egy példány:

images

De vajon miért is ünneplik ezt november 15.-én?
Valójában több elképzelés is létezik arról, hogy miért pont ez a nap. Egyesek azt tartják, azért ez a nap lett az, mert ekkor ünneplik az Ujigami-t az őszi betakarítást. Mások szerint, azért, mert ez az év legszerencsésebb napja, nem csak a hagyományos japán naptár, de a yin és yang szerint is. Olyan elképzelés is létezik, hogy azért 15.-e mert 3+5+7 az 15, vagy mert a monda szerint Tokugawa Tsunayoshi sógun ezen a napon ünnepelte meg fia jó egészségét.

A három az öt és a hétévesek ünnepén túl, más gyermekekhez köthető ünnepek is vannak, amik legalább ilyen nagy múlttal rendelkeznek és egy Európai számára érdekes különlegességnek számíthat. Ilyen például a Hina Matsuri is.

Források: http://en.wikipedia.org/wiki/Shichi-Go-San
http://zoomingjapan.com/culture/shichi-go-san/

Készítette: Családi ünnepek és szertartások nevű csoport

 

6 thoughts on “A három az öt és a hétévesek ünnepe

  1. Gratulálok a cikkhez! Nagyon tetszenek a képek és a hossza is pont megfelelő! :D… csak egy észrevétel… ha lesz egy kis időtök, akkor talán a helyesírást még nézzétek át 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s